Екскурзии до Иран със самолет

Иран - една сбъдната мечта
11 дни / 7 нощувки

Маршрут:
София-Истанбул-Техеран

Цена от: 3157 лв.
Изпрати запитване
Програма

 

 

 

 

 

 

 

 

11 дни /7 нощувки

 

ЦЕНА: от 3157 лв.

 

1 ДЕН – София - Истанбул

Полет от София в 21:30ч от Терминал 2 с Турски авиолинии за Истанбул. Кацане в 22:25ч. Време между двата полета 2,5 часа. 

2 ДЕНИстанбул - Техеран

Полет Истанбул - Техеран в 01:25ч. с Турски авиолинии. Кацане в 06:05ч. Посрещане от партниращата иранска туристическа агенция. Оформяне на виза, обмяна на валута и трансфер до хотела. Настаняване в хотел 5*. Кратко време за почивка и започваме програмата за деня с посещение на Двореца Голестан. Строителството на "Двореца на розите" започва в началото на XVI век. В продължение на векове го разширяват и се образува комплекс от представителна обществена част и вътрешна част, където достъпът е бил ограничен. Ще видим Мраморната и Огледалната зала, ще се разходим из дворовете на комплекса, където ще видим невероятни мозайки, стенописи и интересни архитектурни решения. Разглеждаме модерната архитектура на Тeхеран - Мостът Табият - дължина 270м, на 3 етажа, площ 795 кв.м. в района Абас Aбад на Техеран, построен е върху магистралата и съчетава връзката между два парка.Вечеря. Нощувка.  

 3 ДЕНТехеран

След закуска ще продължим с обиколката на града.

Националният музей на Иран - открит през 1937г. Тук в две отделни сгради на по три етажа могат да бъдат открити както колекции на древна персийска керамика, така и исторически метални предмети, от древни до средновековни персийски антики, археологически артефакти от Палеозоя до предмюсюлманския период. Това е най-богата колекция и най-представителния музей в Ислямска република Иран.Националният музеи на килимите.

Вечеря. Възможност да се посети квартал Дербент – мястото, където се забавляват техеранци. Нощувка.

4 ДЕНОтпътуваме към село Абиане - преход 320 км. Скрито в полите на планината Карсак, селото е основано от избягали зороастрийци, които не желаят да сменят религията си през седми век. Селото живописно се е разположило в долината. Отдалеченото място е спомогнало за съхраняване на бит и култура, на език и традиции. Цветните носии се открояват на фона на керемидено кафявия цвят на къщите. Пътуване назад в миналото. Въпреки приемането на исляма местните хора са запазили интересните си народни носии, съчетавайки ги с новата религия. Това е едно от най-старите селища, запазено до наши дни. Приятната разходка из уличките ще ни върне векове назад. Освен своето гостоприемство местните хора ще ви предложат да си купите сушени плодове и плодов лаваш. Време за обяд. След чаша ароматен чай или кафе отпътуваме за Ниасар водопад (при подходящи условия и пълноводие на реката).

Преход до Кашан 90 км.В периода XII-XIV век Кашан е бил един от значимите средища на керамичните изделия. Много скоро от занаятчии местните хора се насочили към търговията и в периода XV-XVII век са едни от най-добрите и рискови търговци. Богатите хора, вложили част от парите си в строителство на къщи се надпреварват в тяхното украсяване. Ще разгледаме типични къщи в Стария град.

Къща Табатабей – построена през 1880г. от Сейед Джафар Табатабей, търговец на килими. Един от примерите за градска архитектура в Иран. Домът се състои от повече от 40 стаи, 4 вътрешни двора. Има собствени 3 бадгира - съоръжение за проветряване и охлаждане и 2 ганата - съоръжение за снабдяване с подземна вода. Красивите прозорци и витражи ще грабнат вашето внимание. 

Къща Боружерди – къщата на Хадж Сайед Натанци, вносител на стоки от Боружерд до Кашан. Изграждането на този комплекс (включително вътрешните и външните работи) продължава дълго време, така че завършването му отнема около 18 години, считано от датата на започване на строителството. По време на строителството са били наети повече от 150 души, включително каменни зидари, стъклари и други занаятчии. Това зашеметяващо по рода си имение, се смята за един от архитектурните шедьоври на Иран, предназначени за обитаване и заради своите архитектурни особености е признато като една от най-добрите къщи на последните два века.

Банята на шах Амир Ахмад е с площ от 1102 квадратни метра и е построена в епохата Кажар. Куполният покрив на тази обществена баня е една от най-красивите в Иран. Над всеки купол са поставени стъклени панели с изпъкнали лещи, които, като осигуряват достатъчно светлина за различните части на хамама, предотвратяват вътрешния изглед. Съблекалнята е октагонална, разделена на осем колони в две помещения с различна употреба. Площта, около която е поставен подът на по-високо ниво, се състои от осем платформи, в които са се събличали и седяли, за да се отпуснат. В центъра има осмоъгълник и високият таван е украсен с плочки. Частта, в която се измивали, има четири централни колони, които разделят пространството на три части, от които двете странични части са съответно по-малки и всяка има резервоар в средата. Стените са украсени с тюркоазени и златни плочки, мазилка и стенописи; преработката на варовика и мазилките от Хамам д'Амир Ахмад представляват 17 слоя за възстановяване.

Настаняване в хотел. Вечеря. Нощувка.

5 ДЕН Кашан - Исфахан

Закуска. Посещение на градината Фин, включена в списъка на ЮНЕСКО. Строителството на градината е завършено през 1590г. Пространството е украсено с различни видове дървета, които правят пространството между павилионите очарователно. Там се намира и банята, в която е убит Амир Кабир, премиер министър на Иран и първи реформатор на страната си в края на XIX век.

Отпътуване за Исфахан – третият по големина град на Иран и столица на древна Персия по времето на Сефевидската династия, с преход от 200 км.

Ще се отправим към арменския квартал Джуфла, където шах Абас I разрешава да се заселят повече от 150 000 занаятчии, предприемачи, търговци и техните семейства през далечната 1135г. Посещение на катедралата Ванк, построена в периода 1605г. - 1655г. Тя е смесица от християнска и мюсюлманска архитектура.

Посещение на Моста с тридесет и три арки и Моста Кажу.Вечеря. Нощувка. 

6 ДЕН Исфахан

След закуска започва целодневният ни тур в Исфахан. Разходката ни ще започне с посещение на забележителностите на централния площад Наше джан.

Посещение на двореца Али Капу. Той се намира в западната част на площада и се смята за един от най-важните архитектурни шедьоври на XVII век. Изграждането на сградата е завършено в 1644 г. Тази сграда е била централната врата към всички сгради. Първоначално била построена малка част със скромни размери. С течение на времето, по време на управлението на шах Абас, били добавени още няколко етажа. По времето на шах Абас II е добавена голямата ложа с колонада. Всички управляващи от династията приемали в този дворец посланици и високопоставени личности. По време на шах Абас II от верандата, която достроили към основната сграда, домакинът и неговите гости се възхищавали на гледката, мачовете поло, светлините, представленията, фойерверките и други забавления, които се провеждали на площада.

Посещение на джамията на шейх Лотфола. Шейх Лотфола е един от най-големите шиитски богословци и тъст на шах Абас. Най-красивата джамия в света! Интериорът на стените има осмоъгълна форма и е ограничен от тюркоазени плочки. Навсякъде по стените се виждат калиграфски творби на Али Реза Абаси .

Обяд. Посещение на Двореца Чеел Сотун - градината Чеел Сотун с площ над 67 000 кв.м. е малка част от големия парк "Джахан Нема", чийто произход датира от периода на Сефевидската династия. Първото ядро ​​на двореца Чеел Сотун е павилион, който шах Абас I построил насред тази градина. Този павилион включва централната зала и малки стаи в четирите ъгъла на сегашната сграда. По време на царуването на шах Абас II към сградата са били добавени огледалната лоджия, колонираната лоджия, салоните, прикрепени към северната и южната й страна, лоджиите от двете страни на централната зала, два басейна в източния и западния сектор и стенописите на централната зала. През 1647г., под управлението на шах Абас II, този дворец е бил официално предназначен за церемониал и за прием на суверените и на чуждестранните сановници. Дворецът по времето на шах Солтан Хосеин (1706 г.) претърпява пожар. По-късно изгорелите части на сградата са възстановени. Повредата по сградата е нанесена по времето на шах Каджар Насероддин. Първоначално колоните на двореца са били украсени в съответствие с техниката на Ayne-кари - орнаменти, изработени от стотици огледални фрагменти, които съставляват геометрични и природни форми като цветя и т.н.Вечеря. Нощувка.

7 ДЕН Язд 

След закуска преход от 320 км.Град Язд е един от най-древните градове на Иран и столица на Персия по времето на Музафаридите, включен в списъка на ЮНЕСКО. Споменава се още като град Исатис от древна Мидия. Марко Поло е посетил града и е писал много за него през 1272г. Ще посетим Кулата на мълчанието и Храма на огъня, за да видим отношението на зороастрийците към живота и смъртта.Обяд. Отправяйки се към центъра. Ще посетим Старият град и неговите криволичещи улици, вятърни кули и къщи. Градът се слави с производството на най-вкусните сладки, затова ще посетим и комплекса Амир Чакмак и пазара пред комплекса.Посещение на музея на водата. Неговото изграждане датира от годините между 1266 и 1269 на слънчевата Хегира. Разположен е в една от древните къщи на града, наречена Калахдужа, показва историята на водата от няколко хиляди години в този пустинен пейзаж.

Настаняване в хотел. Вечеря. Нощувка . 

8 ДЕН  Пасаргад - Персеполис - Шираз

След закуска се отправяме към старата столица на Персия по времето на Ахеменидите и шах Кир Велики – Пасаргад, разграбена и опожарена от Александър Велики. Преход от 350 км. Ще направим снимка край гробницата на персийския шах и ще видим останките в района.

Следва преход от 80 км и посещение на археологическия комплекс на Персеполис. Блестящата столица на Персия ще ни посрещне с Източната порта, Военния дворец, двореца Ападана и фреските на делегациите. През 330 г. пр.н.е. Александър Велики завладява столицата мълниеносно и оставя да бъде разграбена и опожарена от армията му.

С преход от 10 км. се отправяме на посещение на скалните гробници и барелефи в Никше - Рустам – чакащи одобрение да бъдат включени в списъка с културните наследства на ЮНЕСКО. Naqsh-е Rostam е името на древен комплекс, който от древни времена се смята за религиозно свещено място. Там са гробовете на Ахеменидските крале Дарий Велики, Ксерск, Дарий Втори, Кааба на Зороастър, има Сасанидски барелефи и надписи, каменни и религиозни картини, принадлежащи към еламитския период.

Нашият път продължава за Шираз – перлата в короната на Иран, градът на розите, виното и персийските поети. На входа на града ни посреща старата порта и паметникът на Саади.

Настаняване в хотел. Вечеря. Нощувка.

9 ДЕН  Шираз

След закуска започва целодневен тур в Шираз. Отправяме се към "Розовата джамия" - Насир ол Молк джамия. Феерията от рози по керамичните пана създават усещането за преимуществен розов цвят, а светлината през витражите в залата за милостиня създава усещане за цветен въздух. Джамията Nasir ol Molk е една от древните джамии в Шираз. Изграждането на тази историческа и религиозна сграда като забележителен пример на архитектурата от иранския период Кажар започва през 1876 г. Тя е построена от Мирза Хасан Али Кан, известен като Насир ол Moлк сред благородниците и аристократите на Шираз. Джамията е една от най-красивите за посещение джамии на Иран и нейните украси с уникални плочки и стъклопис й придават още по-привлекателен вид.Посещение на градина на Иран – Ерам Гардън, включена в списъка на ЮНЕСКО. Градините имат специално място в градоустройственото планиране в Шираз и в това отношение Шираз се нарича "град на цветя и славеи". 

Вечерна разходка за посещение на гробниците на персийските поети и философи Хафез и Саади. Стиховете на Хафез са преведени на всички европейски езици. В Иран от векове съществува традицията да се обръща към стиховете на Хафез, когато някой е на кръстопът, има житейски трудности или търси решение на по-фундаменталните въпроси на битието. В гробницата на Хафез се търси отговор, съвет и пророчество. Възхищението на Гьоте от поезията на Хафез днес се оценява като пример за преодоляване на времеви, географски, културни и религиозни граници между Запада и Ориента.Вечеря. Нощувка.

10 ДЕН  Шираз

Посещение на комплекс Вакил.  Джамията Вакил е разположена върху площ от 8660 кв.м. Тя има само два ейвана, вместо обичайните четири, които са разположени на северната и южната страни на открития двор. Ейваните и дворът са украсени с типичните седемцветни ширазки плочки, които са характерни за изкуството и индустрията на Шираз през късната втора половина на 18-ти век. Нейната нощна молитвена зала - Шабестан - с площ от около 2700 кв.м. съдържа 48 монолитни колони. Минбарът в тази зала е изрязан от масивно парче зелен мрамор. Цветните декоративни плочки датират предимно от Каджарския период. Част от комплекса са банята Вакил и пазарът Вакил. Време е за пазаруване на подправки, сладки, красиви шалове и бижута.

Посещение на Цитаделата. Посещение на Градината на птиците.

11 ДЕН  Шираз - София

Ранен полет с Турски авиолинии, излита в 02:45ч. от Шираз и каца в 05:40ч. в Истанбул. Следващият полет излита в 07:50ч. от Истанбул и пристига в  09:05ч. в София.

 

Дати Цена на човек в двойна стая Трима възрастни в двойна стая Един възрастенс дете от 2-11.99г. Двама възрастни с дете от 2-11.99г. Единична стая
03.11.2023 3157 9471  6314  9471 3557
01.12.2023  3298  9894  6596  9632 3698
02.12.2023  стоп   стоп  стоп  стоп  стоп
 09.01.2024  3298  9894  6596  9632  3698
 10.01.2024  стоп  стоп  стоп   стоп  стоп
 08.02.2024  3298   9894   6596   9632  3698
 01.03.2024  3298   9894   6596   9632  3698

Цената е на човек в двойна стая в лева.

 

Цената включва:

Цената не включва:

 Полетно разписание (подлежи на препотвърждение):

Превозвач: Turkish Аirlines

Полетите са с прекачване в Истанбул.

 

Други: