Екскурзии до Индия със самолет

Индия и Бутан - В прегръдката на Хималаите
14 дни / 12 нощувки

Маршрут:
София - Доха - Колката - Багдогра - Гангток - Дарджилинг - Фуентшолинг - Тимпу - Паро - Делхи - Агра - Делхи - Доха - София

Дати на отпътуване:
20.09.2019 г.
Цена от: 5997 лв.
Изпрати запитване
Програма
Това необикновено пътешествие започва от Колката, столицата на Британска Индия, отвежда ни в Сиким и Дарджилинг в Североизточна Индия, в малкото хималайско кралство Бутан, и завършва с Агра - столицата на великите могули, и съвременната столица Делхи.
Непознатата Колката, доскоро наричана Калкута, е град на огромни контрасти. Сиким и Дарджилинг, чиято история се преплита, са едни от най-красивите места в Хималаите и се отличават с приятен климат, предпочитан от британците за бягство от летния зной на Калкута. В Гангток, столица на малкия индийски щат Сиким, който до 1975 г. беше самостоятелна държава, ще посетим някои енергийни места, където сред божествена природа са разположени най-важните манастири, а в Дарджилинг – чаена плантация, в която се отглежда и произвежда един от най-ценните и скъпи разновидности на черен чай в света. От Хълма на тигъра ще наблюдаваме как преди изгрева пред нас се издига величественият връх Канчендзьонга – третия най-висок в света и ще се насладим на невероятната игра на природата с цветовете върху планинските върхове.
Малката и загадъчна държава Бутан, сгушена в Хималаите, между Индия и Китай, пленява със своята недокосната от човека природа, самобитни традиции и съхранена култура. Бутанците искрено почитат основоположника на своите традиции – индийския будистки учител от 8 век, Гуру Рингпоче, духовния обединител на Бутан и създател на бутанската културна идентичност от 15 век Забдрунг Нгуанг Намтуел, и „бащата“ на съвременен Бутан – крал Джигме Дорджи Уангчук. Най-голямата скъпоценност в короната на Бутан е кралица Джецун Пеме Уангчук, олицетворение на промените в традиционните семейни отношения, благодарение на която будисткото кралство става част от технологичните тенденции без да губи своята културна идентичност.

20.09.2019-пт 1 ден София - Доха - Колката
В 13:00 ч. полет QR 228 от София. Кацане в Доха в 17:50 ч.
В 18:50 ч. полет QR 540 от Доха. Кацане в Колката в 02:20 ч. (след полунощ).
Посрещане на летището, трансфер и настаняване в хотела. Нощувка.

21.09.2019-сб 2 ден Колката (закуска, вечеря)
Закуска. Разглеждане на Колката (Калкута) – столица на Британска Индия от 1772 до 1911 г. Въпреки че областта около града е населявана отпреди 2000 години, създаването му е свързано с Британската източноиндийска компания, която построява форт Уилям през 1699 г. и около него постепенно се формира градът. През 50-те години на 19 век Калкута се превръща в културна столица на Индия и център на индийското движение за независимост. Обиколката включва площада с красивите колониални сгради от периода на британското присъствие тук, сред които се отличава Мемориалът на кралица Виктория. Огромният дворец от бял мрамор е построен в знак на почит към британската кралица Виктория от вицекраля на Индия лорд Джордж Кързън. Този архитектурен шедьовър с прекрасни градини е създаден между 1906 и 1921 г. Дворецът има 4-ъгълна форма, като на всеки ъгъл се издига кула. Централният купол е увенчан с фигурата на Победата. Днес мемориалът е превърнат в музей, разделен на няколко секции. Ще разгледаме Храма Калигхат Кали, посветен на богинята Кали. От името на този храм произлиза и името на града – Калкута. Много от поклонниците идват тук всеки ден, за да почитат богинята Кали, изобразена с дълъг език, изработен от злато. Мостът Хаура е друга забележителност, един от 4-те моста над река Хугли и заменя съществуващия понтонен мост, който свързвал градовете Хаура и Калкута. Конструкцията на окачения мост е уникална – той е изработен е от 27,000 тона стомана и са използвани само нитове, не са предвидени гайки и болтове. Мостът е сцена за заснемане на много филми. Той е не само символ на Калкута, но и най-оживеният конзолен мост в света. Ежедневно през него преминават над 100 000 автомобила и 150 000 пешеходци. Ще видим красивата сграда на Индийския музей – най-старият музей в страната, с който Колката се гордее. Сред най-популярните експонати са пепелта от тленните останки на Буда, скелети на праисторически животни, някои много редки живописни платна и прекрасни тибетски танки – картини. Ще минем през местния пазар и се връщаме в хотела. Вечеря и нощувка.

22.09.2019-нд 3 ден Колката - Багдогра - Гангток (закуска, вечеря)
Закуска. Трансфер до летището. В 10:40 ч. полет 6E 797 от Колката, в 11:50 ч. пристигане за Багдогра. Посрещане на летището и трансфер до Гангток (125 км/4-5ч). Гангток (1650 м) – столицата на Сиким, е живописно разположена сред планинските върхове на Хималаите. Градът възниква като поклоннически център след построяването на манастира Енчей през 1840 г. Настаняване в хотела. Вечеря и нощувка.

23.09.2019-пн 4 ден Гангток (закуска, вечеря)
Закуска. Днес ще посетим едни от най-красивите места в Сиким и ще видим най-значимите духовни центрове: манастира Румтек, познат още като „Дхармачакра“. Тои е най-големият будистки манастир в Сиким, в който живеят общности от тибетски монаси. Построен през 16-ти век, по-късно той е изоставен и разрушен. През 1966 г. е възстановен от 16-ия Кармапа. В него има монашески колеж, храм, зала за уединение и зала, в която се пазят мощите на 16-ия Карампа. Ще видим До Друл Чортен – най-голямата и най-почитаната ступа в Сиким, която привлича поклонници от всички краища на страната. Построена е през 1945 г. от Трулшик Ринпоче и в нея се съхраняват свещени книги и други религиозни предмети. Заобиколена е от 108 молитвени барабана, а върхът ѝ е украсен със златна камбана. Отправяме се към Института по тибетология Нямгал - будстки манастир и музей с изключителна енергия, разположено сред божествена природа. Продължаваме към манастира Енчей, който датира отпреди 200 години – най-старият в региона. Макар и малък, той е свещен за будистите, които вярват, че закрилящите божества на Канхендзонга и Ябдан живеят в него. Построен е върху хълм със зашеметяваща гледка към връх Канченчунга. Ако има време, ще посетим градината Сарамса, извествна със своя красивия орхидариум и местния пазар. Връщане в хотела. Вечеря и нощувка.

24.09.2019-вт 5 ден Гангток - Дарджилинг (закуска, вечеря)
Закуска. Тръгваме за Дарджилинг (2042 м), разположен на 98 км/3-4 часа път от Гангток. Историята на Дарджилинг е преплетена с тази на Непал, Сиким, Британска Индия и Бутан. Дарджилинг е град и област с частична автономия в щата Западен Бенгал и е едно от най-красивите места в света. Той е част от Хималайския източен резерват, а горите и дивата му природа са защитени. Около града има величествени гори, както и огромно разнообразие от редки орхидеи, мигриращи от Тибет птици и дребни бозайници. Създаден е Природозащитен център за развъждане на редките червени панди. По-хладният климат на високо разположения Даржилинг е идеален за отглеждане на фини сортове чай със силен аромат. Наричат го „столицата на чая“. По южните склонове на Хималаите на надморска височина от 600 до 2500 м над 80 плантации произвеждат най-изисканите сортове чай в световен мащаб. Ще посетим чаената плантация „Хепи Вели“ да се запознаем с отглеждането и производството на ароматната напитка. Поради уникалните агро-климатични условия на региона и разработените тук специални техники за ферментация, е получен отличният чай „Дарджилинг“, който е международно призната геомарка и се нарежда сред най-популярните черни чайове в света. Ще посетим Хималайския институт за планинско катерене, където учат настоящите и бъдещите планински водачи, катерачи и алпинисти, и Зоопарка с необикновени животни, типични за източните Хималаи (червена панда, снежни леопарди, тигри, тибетски вълци и други). Връщане в хотела. Вечеря и нощувка.

25.09.2019-ср 6 ден Дарджилинг - Хълма на тигъра - Фуентшолшнг (закуска, вечеря)
Рано призори тръгваме за Хълма на тигъра, разположен на 11 км, около 40 мин. път. Той е най-високата част на Дарджилинг и предлага 360O панорама. Оттук ще наблюдаваме изгрева над Източните Хималаи и връх Канчендзьонга (8,586 м) – третия най-висок в света. Ако денят е ясен, може да се види даже непалската част на Еверест (8,848 м), който се намира на 225 км и връх Макалу (8,464 м). На около 135 км. от нас се извисява тибетската планина Чомол Хари, която се слави с най-красивия връх в света. На връщане ще посетим стария манастир Гooм, който принадлежи на сектата „Жълти шапки“ и е известен с 4.6-метровата статуя на Буда Матрея. Построен е през 1850 г. от монголския астролог и монах Сокпо Шераб Гиатсо, който го оглавява до 1905 г. През 1909 г. игумен става Лама Домо Геше Ринпоче, който поставя статуята и остава главен монах до 1952 г. По време на китайската окупация на Тибет много високопоставени тибетски абати намират убежище в манастира Гоом. След закуска в хотела се отправяме към Бутан. След около 5-6 часа пристигаме на границата между Индия и Бутан, която разделя два коренно различни народа и култури. Последното индийско селище е Джайгаон – голям, многолюден и шумен като повечето търговски центрове в Западен Бенгал. Фуентшолинг (293 м) е първото селище от страната на Бутан, което, естествено, е повлияно от съседната култура, но е много по-тихо, спокойно и подредено. За разлика от другите бутански градове, Фуентшолинг е много по-урбанизиран, тъй като е финансова, индустриална и търговска столица. Основният обмен на стоки преминава оттук, тъй като границата с Китай е затворена. Настаняване в хотела. Вечеря и нощувка.

26.09.2019-чт 7 ден Фуентшолинг - Тимпу (закуска, вечеря)
Закуска и отпътуване за Тимпу. По време на пътуването климатът и растителността се сменят от тропически към субтропически и алпийски. След около 5-6 ч. пристигаме и се настаняваме в хотела в Тимпу (2320 м) – столицата на Бутан. Тимпу е правителствен, административен, религиозен и търговски център, дом на кралското семейство, държавните служители и десетки монаси. Тимпу е уникален град, невероятна смесица от модерното и традиционното; град, изникнал като че ли от приказките – с прекрасна архитектура и щастливи хора в национални носии, които живеят в хармония с природата и себе си. По-късно ще посетим ступата Мемориал Чортен – най-почитаното място в Бутан. Издигната е през 1974 г. в памет на третия крал на Бутан Джигме Дорджи Уангчук, наричан „бащата на съвременен Бутан“. За разлика от другите религиозни обекти, тук няма тленни останки, а е изложена само фотографията на краля. След това ще посетим хълма, върху който се издига Буда Дорденма – гигантската статуя на Сакиамуни Буда, която е една от най-големите статуи на Буда в света. Висока е 54 метра и в нея има над 1000 по-малки позлатени скулптури. От върха на хълма се разкрива красива панорама към града. Ще спрем за снимки на великолепния манастир–крепост от 1641 г. Ташичо дзонг – „крепост на славния Дхарма“, административен и религиозен център, в който са тронната зала на краля, заседателната зала на народното събрание и седалището на бутанския лама Джи Нхенпо. Връщане в хотела. Вечеря и нощувка.

27.09.2019-пт 8 ден Тимпу - Пунака - Тимпу (закуска, вечеря)
Закуска. Днес се отправяме към Пунака. Пътят минава през прохода Дочула (3080 м), откъдето се разкрива красива гледка към източните Хималаи. Пристигаме в Пунака (1200м) – административен център на един от 20-те района в Бутан, както и столица на страната до 1955 г., преди тя да бъде преместена в Тимпу. За разлика от Тимпу, през зимата тук е топло, през лятото – горещо, и условията са много добри за отглеждане на ориз по бреговете на двете главни реки на Бутан – По Чу (мъжката река) и Мо Чу (женската река). Двете реки се съединят в река Пуна Цанг чу, наричана още Сантош, която протича покрай крепостта Уангду Подранг, пресича границата между Бутан и Индия и се влива в река Брамапутра. Разглеждане на най-красивия дворец в страната Пунака дзонг – в превод „дворец на великото щастие“. Строежът му започва през 1673 г. и е завършен след 2 години. Той е зимна резиденция на бутанския лама Дже Нхенпо. Тук се съхраняват мощите на Забдрунг Нгауанг Намгуел – духовният обединител на Бутан, чиято мисия била да създаде бутанска културна идентичност, различна от тибетската, и на духовния учител от 15 век – Тертон Падма Лингпа, втори по ранг след Падмасамбхава, известен като Гуру Ринпоче, индийски будистки учител от 8 век, когото бутанците считат за основоположник на своите традиции. На връщане ще видим внушителната крепост Уангду Подранг. Построена е през 1638 г. и името ѝ е дадено от Шабдрунг Нгауанг Намгял, който е търсил най-доброто място за крепост, за да предотврати нахлуването от юг. Думата "уангду" означава обединение на държава, а "подранг" означава дворец в крепостта. Връщане в Тимпу. Вечеря и нощувка.

28.09.2019-сб 9 ден Тимпу - Паро (закуска, вечеря)
Закуска и отпътуване. На път за Паро ще посетим Симтока дзонг – най-старата крепост в кралството, построена е през 1627 г. от крал Забрунг Нгауанг Намгуел, обединителят на Бутан. След около 2 часа пристигане и настаняване в хотела. Паро (2200м) е център на едноименната провинция и град, изпълнен с исторически забележителности. След обяд посещение на руините на Друкгял дзонг – в миналото крепост и будистки манастир, който през 1950 г. е бил почти напълно разрушен от пожар. През 2016 г., в чест на раждането на принц Гялси, отбелязване на 400 години от пристигането на Забрунг Нгаванг Намгуел в Бутан през 1616 г. и раждането на Гуру Рингпоче, министър-председателят съобщава, че дзонгът ще бъде възстановен в пълната си предишна слава. Посещение на Кийчу Лакханг – вторият най-стар храм в Бутан и важен храм в Хималайския будизъм. Комплексът се състои от две сгради – първата е построена от тибетския император Сонгцен Гампо през 7 век и се смята, че е един от 108-те гранични храма, построени от него. Втората сграда е построена от кралицата майка през 1971 г. Оттогава насам в този храм се провеждат годишни обреди за благосъстоянието на страната. Връщане в хотела. Вечеря и нощувка.

29.09.2019-нд 10 ден Паро (закуска, вечеря)
Закуска. Днешният ден е посветен на един от най-известните манастири в Бутан и един от най-почитаните в Хималаите – Тактсанг дзонг (тигрова бърлога), който се издига на 900 метра върху отвесна гранитна скала. Получил е името си от Гуру Ринпоче, наричан „вторият Буда“, който дошъл по свръхестествен начин върху гърба на тигрица, за да победи демона, който се противопоставял на разпространението на Будизма в Бутан. Медитирал 3 години, 3 месеца, 3 седмици, 3 дни и 3 часа в една пещера и накарал хората в долината да приемат будизма. Храмът е построен през 1692 година на същото място, където през 8 век е медитирал Падмасамхава. На 19.04.1998 г. пожар сериозно увредил комплекса, но сега това бижу на Бутан е възстановено в първоначалното си великолепие. Изкачването отнема около 2½ – 3 часа. Тези, които не са в състояние да стигнат до върха, могат да се насладят на гледката и от зоната на кафенето, която е на почти половината път. Посещение на Та дзонг – Националният музей на Бутан. Той се помещава в обновената сграда на старинна наблюдателна кула, построена около 1651 г. Музеят е основан през 1968 г. по инициатива на Негово величество, крал Джигме Доржи Уанчук, третият наследствен монарх на Бутан и е един от най-добрите музеи в Азия. В него има разнообразни колекции: статуи, марки, оръжия, бойни доспехи, картини и др. Днес музеят притежава над 3000 произведения на изкуството, обхващащи повече от 1500 години културно наследство на Бутан. Накрая ще посетим Паро дзонг, наричана Ринпунг дзонг – в превод „крепост върху съкровища“. Построена е през 1645 г. от Забдрунг Нгауанг Намгуел, духовният обединител на Бутан, за защита от тибетските нашественици и е с много красива архитектура. В двора ѝ са разположени монашеското училище на Паро и офисите на гражданската администрация. Ежегодно, в продължение на дни, тук се провежда религиозният фестивал Цечу. Връщане в хотела. Вечеря и нощувка.

30.09.2019-пн 11 ден Паро - Делхи - Агра (закуска, вечеря)
Закуска. Трансфер до летището. В 08:15 ч. полет KB 200 от Паро, кацане в Делхи в 10:25 ч. и продъл- жаваме за Агра – дом на едно от Седемте чудеса на света, град, изиграл важна роля във формирането на историята на Индия. За него се споменава още в Махабхарата – един от двата основни санскритски епоса на древна Индия, но разцветът му настъпва по времето на Могулската империя. Любовта на великите императори към архитектурата, изкуството и културата формират облика на града. От персийските градини по поречието на Ямуна до впечатляващите паметници и гробници, Агра заема място в сърцето на всеки, докоснал се до историята на великата любов, увековечена с построяването на Тадж Махал. Настаняване в хотела. *По желание, посещение на комплекса Калакрити. В магазина ще видите най-добрите сувенири от мрамор и полускъпоценни камъни, ръчно изработени от потомците на строителите на Тадж Махал, по същата технология, използвана и преди 3 века, а в театъра, Мохабад Тадж – танцова драма, пресъздаваща любовната сага в стил „Боливуд” на фона на уникален декор, 3.5-метрова реплика на Тадж Махал. Вечеря. Нощувка.

01.10.2019-вт 12 ден Агра - Делхи (закуска, вечеря)
По изгрев посещение на Тадж Махал (ЮНЕСКО) - най-големият паметник на любовта, изграден от император Шах Джахан в памет на любимата му съпруга Арджуманд Бан Бегум, известна като Мумтаз Махал (избраницата на двора). Легендата е тъжна и сърцераздирателна. Тадж Махал бил проекти-ран като „сълза, стичаща се по бузата на времето“, както писал бенгалският поет Рабиндранат Тагор. Построен е за 21 години с труда на 20,000 души. Връщане в хотела за закуска и освобождаване на стаите. Разглеждане на Агра Форт (ЮНЕСКО) с перлената джамия, много дворци, градини и крепост-ни стени, дълги 2,5 км. Строежът е започнат от император Акбар, Шах Джахан построява нови дворци и джамии, а император Арангзеб – външните укрепления. Крепостта разказва историята на Могулската империя и отразява умението на индийските архитекти, строители и художници. Отпътуване за Делхи. Посещение на храмовия комплекс Акшардам, открит на 06.11.2005 г. в чест на индийските и хиндуистки култура, душевност и архитектура. Построен е за 5 години с денонощния труд на десетки хиляди строители, майстори резбари и доброволци. Фасадата е декорирана с 20,000 изображения и скулптури на цветя, животни, танцьорки, музиканти, садху и хиндуистки светци. Централната сграда е огромна: има 9 купола, 234 колони и е изработена от 6,000 тона раджастанския камък – розов пясъчник и италиански мрамор (без бетон и метал); има 148 слона в естествен размер и градина във формата на лотос, с бронзови скулптури на личности с принос в 5000-годишната история и култура на Индия. Настаняване в хотела. Вечеря и нощувка.

02.10.2019-ср 13 ден Делхи (закуска, вечеря)
Закуска. Днес ще разгледаме Делхи - столица на Индия от 1911 г. Градът се състои от Стария Делхи и новия Делхи – два свята, събрани в едно. Обиколката започва със Стария Делхи. Минаваме покрай крепостта Ред Форт (ЮНЕСКО), наричана „сърцето на Индия”. Построена е през 17 век от могулския император Шах Джахан, след като премества столицата си от Агра в Делхи, и е служила за резиденция на могулските императори до идването на британците. Отправяме се към мемориала Радж Гат – мястото, където е кремиран Махатма Ганди - „бащата на нацията“. Продължаваме към Новия Делхи: главния булевард Радж Пат, където се провежда военният парад за Деня на Републиката, който е на 26 януари, мемориалната арка Индия Гейт, построена през 1931 г. Върху нея са изписани имената на 70,000 индийски войници, сражавали се за Британската армия по време на Първата световна война и 13,516 британски и индийски войници, загинали на северозападния фронт по време на войната с Афганистан. Ще минем покрай кръглата сграда на Парламента и Президентския дворец „Ращрапати Бхаван“, построен като резиденция на британския вицекрал, за да затвърди трайността на британското управление в Индия. Строежът му започва през 1911 г., когато е взето решение столицата на страната да бъде изместена от Калкута в Делхи, а години по-късно на 26.01.1950 г. се превръща в постоянна институция на демокрацията, откъдето първият президент на Индия пази и защитава Конституцията. Ще посетим гробницата на Хумаюн – последно убежище на могулския император Хумаюн, напомнящо повече на дворец, отколкото на гробница. Този мавзолей е един от най-добре запазените паметници, построени по времето на могулите и съчетава елементи от индийската и персийската архитектури. Накрая ще посетим Китуб Минар (ЮНЕСКО) – шедьовър от 1193 г., издигнат в чест на победата на исляма над делхийското Хиндуистко кралство. Кулата е най-високото тухлено минаре в света (високо 73 м), върху чиито стени са изписани текстове от Корана. В основите на минарето е първата джамия, построена в Индия върху основите на 27 хиндуистки и джайнистки храма. Тук е и 7-метровият стълб от свръхчисто желязо, по който дори след 1500 години няма никаква ръжда. След вечеря в типичен индийски ресторант, трансфер до летището.

03.10.2019-чт 14 ден Делхи - Доха - София
В 03:25 ч. полет QR 579 от Делхи. Кацане в Доха в 04:55 ч.
В 06:50 ч. полет QR 227 от Доха. Кацане в София в 12:00 ч.

група 20.09.2019 - 03.10.2019
в двойна стая в единична стая
3066 € / 5997 лв 3737 € / 7308 лв

Цената включва:

Допълнително се заплащат:

Цената не включва:

Хотели

20.09 - 22.09 Колката Hindustan International 5*
22.09 - 24.09 Гангток Dezong Regency 5*
24.09 - 25.10 Дарджилинг Sinclair 3*
23.09 - 25.10 Фуентшолинг Druk 4*
26.09 - 28.10 Тимпу Ramada Valley 4*
28.09 – 30.09 Паро Druckchen 3*
30.09 – 01.10 Агра Crystal Sarovar 5*
01.10 – 02.10 Делхи ITC Welcome Dwarka 5*

Записване и плащане:

Необходими документи:

Визов режим:

Медицински изисквания:

Минимален брой участници за осъществяване на пътуването: 15 туристи.

Преотстъпване на пътуването на друго лице:

Прекратяване на договора, анулации и неустойки по програмата:

Информация:
Хотели по програмата